Teemu

TEEMUN TARINA

   Kertomus erään opettajan muistelmista, mikä kertoo siitä, että kaikki emme kykene vanhenmuuteen. Mutta toisaalta myöskin se kuinka pienestä on kiinni, minkälaisen tien ja elämänuran, tytöt ja pojat valitsevat.

  Pieni Teemu poika tuli kouluun. Hän tuli taustasta, äidillä oli sairautta ja isä oli voimakkaasti alkoholisoitunut. Niinkuin tiedätte pieni poika haki turvaa ja rakkautta, mutta jostakin syystä opettaja koki vastenmieliseksi Teemun. Hän käyttäytyi ihan asiallisesti, mutta jotakin siinä nukkavieruisessa pojassa oli sellaista, ei tiennyt, oliko se taustasta vai jostain muusta. Kun kasvatukseen tarvitaan sekä rakkautta että rajoja, tämä meni enemmän sinne rajojen puolelle. 

    Ensimmäisen vuoden jälkeen koulutodistusta kun kirjoitettiin, todettiin että Teemulla olisi mahdollisuuksia, mutta kotiolot ovat vaikeat. Poika kaipasi isää ja yhteistä aikaa isän kanssa ja muutakin. Tuli seuraava vuosi ja tilanne muuttui vielä vaikeammaksi.

    Teemun äiti nukkui pois ja isän alkoholismi vain syveni. Tuli joulu oppilaat toivat lahjoja opettajalle, sielä oli mariskoolia, konfettia, hienoja Pentikin lautasia, Aarikkaa ja voitte vain kuvitella mitä kaikkea, mutta sitten oli yksi ruskea paperimytty joka oli teipillä sidottu.

    Opettaja avasi paketteja ja avasi sitten sen ruskean paketin. Kaikki tiesivät ja arvasivat sen olevan Teemun lahjan. Kun opettaja avasi tämän ruskean mytyn, oppilaat alkoivat nauramaan. Silloin opettaja ymmärsi, tämä ei ole naurun asia, kaikki lahjat ovat arvokkaita, antaminen ja vastaanottaminen.

    Teemun paketista löytyi hyvin pieni hajuvesi pullo, puoliksi käytetty ja sitten sellainen ranteeseen laitettava helmirengas mistä muutama lasihelmi oli tipahtanut.

    Opettaja ajatteli ottaa tilanteen haltuunsa ja suihkasi tuosta vajaasta pullosta korvansa taakse hajuvettä ja pani sen rannerenkaan käteensä. Oppilaat lähtivät välitunnille. Teemun silmät kirkastuivat ja hän jäi viimeksi luokkaan ja sanoi, ”opettaja nyt sinä näytät ja tuoksut meidän äidiltä”, Siinä opettaja tajusi, HYVÄ JUMALA anna anteeksi, että on ollut liikaa rajoja ja vähän rakkautta poikaa kohtaan, eihän se ole hänen syy missä tilanteessa hän on ja sillä välitunnilla opettaja päätti muuttaa elämänsä, Hän päätti alkaa tukemaan niin Teemua kuin muitakin jotka ovat samassa tilanteeessa ja alkoi rohkaisemaan. 

    Teemu hei, sinä osaat tuon hyvin, sulla on tälläinen vahvuus ja tuollainen talentti ja lahja, käytä sitä, tee tuo. Nämä olivat tuttuja sanontoja siinä luokassa.

    Meni joitakin vuosia. Tuo opettaja sai kirjeen. Se tuli Teemulta ja siinä luki.
”Hyvä opettaja, haluan sinun ensimmäisenä tietää että minä ole valmistumassa koulusta hyvin arvosanoin”. Muutama vuosi siitä tuli taas kirje, hyvä opettaja, haluan sinun ensimmäisenä tietävän, että olen valmistumassa ammattiin ja vielä vähän aikaa eteenpäin tuli kirje, ”Hyvä opettaja haluan sinun ensimmäisenä tietävän, että olen menossa avioliittoon ja minä haluan että sinä istuisit sillä paikalla missä äiti istuisi jos hän vielä eläisi”,

    Kuinka pieni asia -rakkaus, tuki, rohkaisu- muutti koko Teemupojan elämän.

Tämä miestenpäivillä pidetty puhe on kokonaisuudessaan kuunneltavissa www.avaimia.net

Comments are closed.